לקבלת ייעוץ השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם:

אלרגיה לחלב ורגישות למזון ודרכי טיפול

מהי אלרגיה לחלב?

טיפול באלרגיה לחלב | אלרגיה לחלב

אלרגיה לחלב נגרמת מכך שהגוף של הילד או מבוגר פיתח תגובה אלרגית לחלבוני חלב פרה.

אלרגיה לחלב הינה השכיחה ביותר מבין כל הרגישויות למזונות. לפי הספרות המקצועית השכיחות בילדים הינה 2-4% ובמבוגרים 1-2%.

מרבית מקרי האלרגיה לחלב מתפתחים בחשיפות הראשונות לחלב פרה או לתחליף חלב על בסיס חלב פרה.

ברוב המקרים התופעה לאלרגיה חולפת במהלך הילדות המוקדמת.

איך מזהים אלרגיה לחלב?

התסמינים לאלרגיה לחלב יכולים להופיע בפריחות שונות, בתחילה סביב הפה ולאחר מכן על כל הגוף. במקרים חמורים יותר מתווסף גם קוצר נשימה ונשימה מצפצפת. לעיתים התגובה הנה מידית וקשה – פריחה, בצקות בפנים וקוצר נשימה – מצב הדורש פנייה מידית לחדר מיון.

אלרגיה לחלב יכולה להתבטא גם ע”י סדרת הקאות ושלשולים, ללא פריחה. לעיתים התגובה מופיעה בהדרגה, מספר שעות לאחר האכילה או  שתית אותה מנת חלב. לכך קוראים “תגובה נדחית”.

 

טיפול באלרגיה לחלב?

הטיפול היחיד באלרגיה לחלב הינו הימנעות מחשיפה לחלב ומוצריו כולל מוצרים שהם “דל לקטוז”.

יש לשים לב לכך שחלבוני החלב יכולים להיות מצויים בדברי מאפה שונים, ולא רק במעדנים, גבינות ויוגורט. כמו-כן יש לזכור שיש זהות אלרגנית בין חלב פרה וחלב עיזים.

מוצרי סויה יכולים להיות תחליף למוצרי חלב אך הם אינם מומלצים לתינוקות לפני גיל חצי שנה.

בשנה האחרונה הוחל במספר ניסויים בעולם ואחד בארץ, בהם נותנים מנות מבוקרות עולות של חלבוני חלב לילדים רגישים ומנסים בכך ל ”חנך” מחדש את המערכת החיסונית ולהטות את התגובה האלרגית לכיוון של סבילות.

הבעיה הינה שהטיפול מלווה בתופעות לוואי של תגובות אלרגיות ועד כה ההצלחה אינה עולה על 50%. בינתיים זה הוא טיפול ניסיוני בלבד שלא זכה עדיין לשום אישור מגוף מוסמך כלשהוא.

חשוב מאוד להיבדק אצל מומחה לאלרגיה לצורך אישור או שלילת האבחנה.

 

מה ההבדל בין אלרגיה לחלב לאי סבילות לחלב

מרבית האנשים נוטים להתבלבל בין אי סבילות ללקטאז מחלה אשר נגרמת בשל מחסור בהורמון ללקטוז לעומת אלרגיה לחלב שתופעות הלוואי שלה הם כאבי בטן ושלשולים שנגרמים לאחר אכילת מוצרי חלב.

מסיבה זאת אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטאז נמנעים שלא לצורך מצריכת מוצרי חלב בפסקה הבאה נפרט את ההבדלים בין שני התופעות.

מהי אי-סבילות ללקטאז?

לקטאז הינו אנזים אשר מפרק את סוכר החלב, הלקטוז, והוא חיוני לתינוקות על מנת שיוכלו לעכל חלב אם לאחר גיל הינקות קיימת ירידה הדרגתית בפעילות אנזים זה.

אצל כ-70% מהאוכלוסיה בעולם קיים חוסר בלקטאז. תופעה זו ידועה בשם אי-סבילות ללקטאז והתסמינים הם:
התנפחות הבטן, גזים, כאבי בטן ושלשול.

קיימות רמות שונות של אי סבילות ללקטאז. אנשים מסוימים יחושו רק מעט נפיחות וגזים, ואחרים ירוצו מיד לשירותים. בנוסף, מוצרי החלב שונים ברמת הלקטאז שהם מכילים ולכן גורמי לתופעות שונות, אם בכלל.

אי-סבילות ללקטאז לא חייבת להופיע כבר בילדות. היא עשויה להגיע גם בשלבים מאוחרים בחיים, ללא סיבה ברורה. לעתים יש ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, והתוצאה היא רגישות ללקטאז.

כיצד נבדוק האם אנו רגישים ללקטאז?

על מנת לבדוק האם מדובר ברגישות ללקטאז עליכם לפעול בשיטת האלימינציה. בהתחלה הוציאו מהתפריט כל דבר שמכיל לקטאז, ואז התחילו להוסיף לאט לאט. ניתן לבצע בדיקות מעבדה נוספות שיאששו את האבחנה.

כיצד להתמודד עם אי סבילות ללקטאז?

1.לא להימנע ממוצרי חלב אם אין בעיה מיוחדת מכיוון שסידן טוב וחיוני לגוף.

2.כאבי בטן, גזים ושלשולים הם אמנם תסמינים המתאימים לאי-סבילות ללקטאז, אך יכולים להצביע על בעיות נוספות במערכת העיכול. לכן חשוב להיוועץ ברופא על מנת לוודא ממה אתם סובלים.

3.חלקו את מוצרי החלב לאורך היום בכמויות קטנות ושלבו אותם עם מוצקים אחרים.

4.כדאי להעדיף מוצרי חלב מותססים, כמו יוגורט ביו, כיוון שהם מכילים פחות לקטוז. גם חלב דל לקטאז, קוטג’ וגבינות קשות מתאימים יותר.

5.אשר לקנות תוספים של ההורמון לקטאז, אותם ניתן לצרוך עם מוצרי החלב וכך להימנע מאי נעימות.

 

האם אלרגיה לחלב עוברת?

לרוב לא – אצל כ- 60% מהרגישים היא חולפת עד גיל ההתבגרות, אצל עד 25% נוספים עד גיל 17 שנים ואצל 15% הנותרים הרגישות לחלבוני החלב נשארת גם בגיל מבוגר. בדרך כלל אלו הם אותם אנשים אשר בילדותם פיתחו רמה גבוהה מאוד של נוגדני אלרגיה כלפי חלבוני החלב.

 

במידה וניכרת אלרגיה לחלב פנו אלינו?

במרפאתי אפתח לכם תיק בו יירשמו כל הפרטים הנוגעים למחלתכם. נבצע בירור אלרגי יסודי בעזרתה של מעבדה בבי”ח אשר התמחתה באבחון אלרגיות. תוכנית טיפולית מפורטת ובמידת הצורך הנחיות מאלו מזונות יש להימנע.

אין צורך לסבול! השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לקריאה נוספת אודות אלרגיה לחלב ורגישות למזון לחצו כאן