לקבלת ייעוץ השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם:

אנפילקסיס (התקף אלרגיה פתאומי)

באנגלית Anaphylaxis הקרוי גם שוק אנפילקטי, תופעה זו הינה תגובה של הגוף לחומר שאינו מכיר ויוצרת תגובות קיצוניות המערבות מרכות רבות בגוף והופכת לחסרת שליטה. ללא טיפול מתאים מידי אירועים אלו עלולים להסתיים באובדן הכרה ובמוות.

גורמים לשוק אנפליקטי

הסיבה הנה לרוב חשיפה לאלרגן אליו החולה רגיש מאוד, כגון ארס עקיצת דבורה, או אפילו מזונות מסויימים כמו חלב פרה, ביצים, דגים ועוד, וכן תרופות כלשהן. לעיתים האלרגן כלל לא ידוע וההתקף מופיע כאשר האדם נחשף לסביבה חדשה כלשהי.

כאשר אדם אלרגי יודע את זהותו של האלרגן אליו הוא רגיש מאוד, עליו לשים לב היטב לא להיחשף אליו. הסכנה העיקרית טמונה במזונות, אליהם אפשר להיחשף מבלי לדעת זאת. לכן חולים בסיכון צריכים להיות מצויידים במזרק אוטומטי אפיפן (EPIPEN) המכיל חומר המונע את התמוטטות כלי הדם והלב וגם בתרופה אנטי אלרגית מהדור החדש. על החולה להזריק מיד את תוכן המזרק עם הופעת הסמנים הראשונים, כגון הזעה ומצוקה נשימתית, לבלוע את הכדור ולהתפנות למתקן רפואי קרוב. בנוסף לכך אפשר לשאת צמיד או כרטיס בהם  רשומה האלרגיה ממנה סובל החולה .לצערנו מדי שנה מתרחשים מספר מקרי מוות של חולי אלרגיה בגלל חשיפה לא מודעת למזון אלרגני או עקיצת דבורים וצרעות, אצל חולים שאינם מחוסנים כנגד ארס החרקים. זאת  כאשר החולים לא היו מצויידים באמצעי העזרה ראשונה אשר פורטו. כמובן כאשר אדם אינו יודע שהוא פיתח רגישות בעלת פוטנציאל מסוכן הוא אינו יכול להתכונן לכך.

מהם התסמינים ?

לאחר החשיפה לאלרגן, השוק האנפילקטי מתבטא בעיקר ע”י פריחה מפושטת, בצקת בפנים ולעתים גם של הלשון והגרון, קוצר נשימה , צריבה בעיניים ולעתים גם ירידה בלחץ – הדם והפרעה בקצב הלב.

דבר הגורם לירידת לחץ הדם ועל ידי כך איבוד הכרה מיידי וכמו שציינתי לפני כן שללא טיפול מהיר יכול להסתיים באובדן הכרה או מוות. תסמינים אלו מופיעים בדרך כלל בהדרגה, אך עוברים במהירות יש לבצע את הטיפול באופן מיידי לאחר שמופיעים הסימנים הראשונים.

לסיכום

במידה ויש לכם אלרגיה ידועה למזון, עקיצות של דבורים או חרקים אחרים עליכם להיות מודעים וזהירים לנושא של אנפילקסיס והשלכותיו. במקרה של חשש כזה או אחר מומלץ לגשת ולברר מאילו אלרגנים עליהם להזהר ולהשמר. לאחר ברור זה תקבלו הוראות מפורטות על פי סוג האלרגיה שלכם כיצד להתנהל בחיי היום יום.

 

המאמר נכתב על ידי פרופ’ זאב הנדזל.

למידע נוסף אודות אלרגיה למזון לחץ כאן >>